Szülőnőre és kísérőjére vonatkozó szabályok („apás szülés”) a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt

Lakossági tájékoztató III.   (frissítve: 2022. február) 

A betegek védelme és a koronavírus okozta világjárvány visszaszorítása érdekében, az országos tisztifőorvos 2021. november 1-jétől látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.

A bevezetett intézkedés a megelőzést, a betegek, az egészségügyi dolgozók és a látogatók védelmét, a kórház működőképességének megőrzését szolgálja.

A látogatási tilalom ideje alatt a sürgősségi (belgyógyászati és baleseti sebészeti) betegellátás és az előjegyzéssel történő kórházi felvétel folyamatosan biztosított.

 

SZÜLŐNŐRE és KÍSÉRŐJÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK („apás szülés”)

A szülőnő

 1. Amennyiben van érvényes védettségi igazolványa, COVID elleni oltási bizonyítványa, hozza magával! A védettségi igazolványok érvényességérő itt található részletes tájékoztató >>> (link a beteg és kísérő belépéséhez)
  Belépést megelőzően a védettségi igazolvány érvényességét és azzal együtt a személyazonosításra alkalmas, fényképes igazolványt munkatársaink jogosultak ellenőrizni.

 

 1. A kórház területére belépni kizárólag megfelelő minőségű, orrot-szájat eltakaró maszkban lehet. Lakossági tájékoztatónk a helyes maszkhasználatról itt olvasható >>> 

 

 1. Belépéskor koronavírus-fertőzöttség kockázatának megítélésére egy kérdőív kitöltése kötelező, amelyhez személyazonosságot igazoló okmány bemutatása is szükséges, ezt követően érintés nélküli testhőmérséklet mérése és kézfertőtlenítés történik.

 

 1. A belépést követően COVID Ag gyorstesztvizsgálat történik. Amennyiben a gyorsteszt eredménye negatív, további légúti mintavételt végzünk SARS-CoV-2 PCR-vizsgálatra. Az eredmény megérkeztéig a kismamát izolációs kórtetembe helyezzük.

 

 1. Amennyiben felmerül a COVID-fertőzés gyanúja (kockázatbecslés, pozitív Ag gyorsteszt eredmény, panaszok, tünetek alapján), a kismamát izolációs kórtetembe vesszük fel, ahonnan osztályra csak a gyógyulás után, vagy felszabadító vizsgálatot követően mehet.

 

 1. A COVID-státusz tisztázása az ellátás része, a szülőnőt nem terheli semmilyen költség.

 

 

A szülőnő kísérője

A szülőnő írásos nyilatkozatával megjelöli azt a személyt, aki a szülés alkalmával jelen lehet.

 1. Amennyiben a kísérőként megjelölt személynek van védettségi igazolványa, COVID elleni oltási bizonyítványa, hozza magával! A védettségi igazolványok érvényességérő itt található részletes tájékoztató >>> 
  Belépést megelőzően a védettségi igazolvány érvényességét és azzal együtt a személyazonosításra alkalmas, fényképes igazolványt munkatársaink jogosultak ellenőrizni.

 

 1. Orrot-szájat eltakaró maszk folyamatos használata kötelező a kórház egész területén. Megfelelő védelmet csak a tiszta, egyszer használatos maszkok biztosítanak! Lakossági tájékoztatónk a helyes maszkhasználatról itt olvasható >>> 

 

 1. Belépéskor koronavírus-fertőzöttség kockázatának megítélésére egy kérdőív kitöltése kötelező, amelyhez személyazonosságot igazoló okmány bemutatása is szükséges, ezt követően érintés nélküli testhőmérséklet mérése és kézfertőtlenítés történik.

 

 1. Ezt követően COVID Ag gyorstesztvizsgálat történik.

 

A kísérő abban az esetben lehet a szülőnő mellett, amennyiben az 1-3. pontban felsoroltak eredményeként nem merül fel COVID-fertőzés gyanúja.

 

A kísérő a szülés ideje alatt a szülőszobát csak indokolt esetben hagyhatja el, a kórház területéről történő kilépése nem engedélyezett.

A bent tartózkodás ideje alatt többszöri kézmosás és kézfertőtlenítés javasolt, valamint orrot-szájat eltakaró sebészi, vagy szelep nélküli FFP-maszk folyamatos viselése kötelező.

A védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérő „könnyített védőfelszerelést (sapka, izolációs köpeny, lábzsák)” köteles viselni.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kísérő teljes védőfelszerelést (szelep nélküli FFP2 maszk, overáll, lábzsák) köteles viselni, amelyet a kórház térítésmentesen biztosít.

Amennyiben a kísérő a kórház rendjének és járványügyi szabályainak betartásában nem működik együtt, illetőleg azokat megszegi, a személyzet felszólítására el kell, hagynia a kórház területét.

Császármetszés időtartama alatt, a műtő légterében kísérő nem lehet jelen.

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÓK:

 1. Rendkívüli látogatási engedély, csomagok kézbesítése és kapcsolattartás a betegekkel a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

 

 1. BETEG ÉS KÍSÉRŐ BELÉPÉSE A KÓRHÁZBA – A betegellátás járványügyi szabályai a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

 

Kérjük, figyeljenek saját és környezetük egészségének megőrzésére!

Együttműködésükben bízva köszönjük megértésüket!