Szülőnőre és kísérőjére vonatkozó szabályok („apás szülés”) a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt

 

Lakossági tájékoztató III.

 

A betegek védelme és a koronavírus okozta világjárvány visszaszorítása érdekében, az országos tiszti főorvos november 1-jétől látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.

A bevezetett intézkedés a megelőzést, a betegek, az egészségügyi dolgozók és a látogatók védelmét, a kórház működőképességének megőrzését szolgálja.

A látogatási tilalom ideje alatt a sürgősségi (belgyógyászati és baleseti sebészeti) betegellátás és az előjegyzéssel történő kórházi felvétel folyamatosan biztosított.

 

SZÜLŐNŐRE és KÍSÉRŐJÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK („apás szülés”)

A szülőnő

Amennyiben van védettségi igazolása, COVID elleni oltási bizonyítványa, hozza magával!

  1. Felvételét megelőzően, pre-triage keretében SARS-CoV-2 kockázatbecslés történik, kérdőíves módszerrel és testhőmérséklet-mérés.
  2. COVID Ag gyorsteszt vizsgálat negatív eredményének birtokában további légúti mintavételt végzünk SARS-CoV-2 PCR vizsgálatra. Az eredmény megérkeztéig a kismamát izolációs kórtetembe helyezzük.
  3. Amennyiben felmerül a COVID-fertőzés gyanúja (kockázatbecslés, pozitív Ag gyorsteszt eredmény, panaszok, tünetek alapján), a kismamát izolációs kórtetembe vesszük fel, ahonnan osztályra csak a gyógyulás után, vagy felszabadító vizsgálatot követően mehet.
  4. A COVID státusz tisztázása az ellátás része, a szülőnőt nem terheli semmilyen költség.

 

A szülőnő kísérője

A szülőnő írásos nyilatkozatával megjelöli azt a személyt, aki a szülés alkalmával jelen lehet. Amennyiben a kísérőként megjelölt személynek van védettségi igazolása, COVID elleni oltási bizonyítványa, hozza magával!

  1. Belépést követően, pre-triage keretében kérdőíves SARS-CoV-2 kockázatbecslés, testhőmérséklet-mérés és COVID Ag gyorsteszt vizsgálat történik.
  2. A kísérő abban az esetben lehet a szülőnő mellett, amennyiben az 1. pontban felsoroltak eredményeként nem merül fel COVID-fertőzés gyanúja.

 

A kísérő a szülés ideje alatt a szülőszobát csak indokolt esetben hagyhatja el, a kórház területéről történő kilépése nem engedélyezett.

Kézfertőtlenítés, orrot-szájat eltakaró sebészi maszk folyamatos viselése kötelező.

A védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérő „könnyített védőfelszerelést (sapka, izolációs köpeny, lábzsák)” köteles viselni.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező kísérő teljes védőfelszerelést (FFP2 maszk, overáll, lábzsák) köteles viselni, amelyet a kórház térítésmentesen biztosít.

Amennyiben a kísérő a kórház rendjének és járványügyi szabályainak betartásában nem működik együtt, illetőleg azokat megszegi, a személyzet felszólítására el kell, hagynia a kórház területét.

Császármetszés időtartama alatt, a műtő légterében kísérő nem lehet jelen.

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÓK:

  1. Rendkívüli látogatási engedély, csomagok kézbesítése és kapcsolattartás a betegekkel a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>
  2. Betegellátásra vonatkozó járványügyi szabályok a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt (beteg és kísérő belépése a kórházba) itt érhető el >>>

 

Kérjük, figyeljenek saját és környezetük egészségének megőrzésére!

Együttműködésükben bízva köszönjük megértésüket!