Szocioterápiás és Rehabilitációs osztály (Pszichiátriai és Addiktológiai rehabilitáció)

Osztályvezető: Dr. Szikszay Petronella

Főnővér: Sörösné Éger Adrienn

2015. július 1-jétől a Tolna Megyei Balassa János Kórház Palánki Szocioterápiás és Rehabilitációs Osztály telephelyén, Szekszárd Palánki utca 2 szám alatt egy új modell kezdte meg működését, Dr. Szikszay Petronella osztályvezető főorvos vezetésével.

A Minnesota-Modell ( M.M. ) egy intenzív, kórházi, szerfüggő szenvedélybetegek (elsősorban alkoholbetegek) számára létrehozott rehabilitációs módszer.

Alapvetően eltér a hagyományos szenvedélybeteg kezelésektől, itt nem alkalmazunk pszichiátriai gyógyszereket és nincs munkaterápia sem, helyette intenzív edukáció (tanulás) és pszichoterápia történik, és a modell 70 %-ban hatékony.

Az országban először Szigetváron hoztuk létre és ezt a 25 éve eredményesen működő módszert valósítjuk meg Szekszárdon is.

Kiket vesznek fel?

Alkohol és gyógyszerproblémával küzdő személyeket.

Jelentkezést a terápiára a betegtől várunk, telefonon a 06 20/913-9432 számon. A felvétel a szakvizsgálat során dől el.

Mielőtt a személyes találkozásra sor kerül, szükség van arra, hogy a jelentkező részt vegyen egy alkalommal lakóhelyén AA gyűlésen (Józan alkoholbetegek önsegítő csoportja), és a támogató hozzátartozója (aki felnőtt, jól ismeri őt és lehetőleg együtt él vele) pedig, az Al-Anon csoporton (hozzátartozók családi csoportja).

Mennyi ideig tart a kezelés?

A rehabilitáció időtartama 6 hónap, OEP által finanszírozott (akinek van munkaviszonya, az táppénzt kap az ellátás idejére).

A terápia felétől van lehetőség a hétvégeket családi környezetben (otthon) tölteni.

A kezeléshez érvényes TAJ kártya szükséges, beutaló nem szükséges. Korábbi zárójelentéseket és egy friss laborleletet hozzon magával.

Fontos, hogy betegeink nincsenek együtt a pszichiátriai betegekkel, tehát csak szenvedélybetegek vannak az osztályon.

Miből áll a terápia?

A rehabilitáció során sokat tanulnak betegeink:

megtanulják, hogy mit jelent a szenvedélybetegség, hogyan alakul ki, milyen formái vannak, miért szükséges a teljes és végleges szermentesség és hogyan lehet elkerülni a visszaesést. A terápia ideje alatt könyveket olvasnak, filmeket néznek, valamint sok csoporton vesznek részt.

Nagy hangsúlyt fektetünk a családokkal való együttműködésre, mivel a változásra a családtagoknak is szükségük van. A beteg önkéntes jelentkezését követő személyes találkozásra (szakvizsgálat) a hozzátartozóval együtt várjuk a beteget. Ezt követően a rehabilitáció végéig, havi rendszerességgel folytatunk családi beszélgetéseket.

Minden betegünkkel egyéni terápia, családterápia és intenzív csoportterápia is történik.

Ezeken kívül fontos a józan alkoholbetegek önsegítő csoportjain (A.A.) való rendszeres részvétel, és a 12 lépéses spirituális értékeket hordozó program megismerése.

(A szekszárdi AA: hétfőnként 17:30-kor a vasútállomásnál tartja összejöveteleit.)

A terápia során a beteg megtanulja, hogy hogyan tud szermentesen, örömteli, boldog életet élni.

Önkéntes jelentkezést a terápiára telefonon, a betegtől fogadhatunk el, minden hétköznap, 11.00-13.00 között, a 06 20/913-9432-es számon.