Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztály

Osztályvezető főorvos: Dr. Rodek Gyula
Osztályvezető-helyettes: Dr. Schwarcz Ildikó

Vezető aneszteziológus asszisztens: Nagy Károlyné aneszteziológiai szakasszisztens

Vezető asszisztens helyettes: Ferencz Erzsébet

Intenzív osztályos főnővér: Pestiné Rábli Zsuzsanna okleveles ápoló

Osztályvezetőápoló-helyettes: Joóné Tóth Judit

 

Szakorvosok:

  • Bősz Ildikó
  • Dr. Glöckler Nóra
  • Loboda Endre
  • Nagy Szabolcs
  • Nyikos György
  • Régi Lajos
  • Schön Gabriella
  • Schnur János

Gyakornokok:

  • Csata Margit
  • Oláh Ildikó

Az osztály feladatait forgásos rendszerben látjuk el, a napi munkában külsős orvosok is részt vesznek. A műtőben 18 aneszteziológiai szakasszisztens segíti a munkát.
Az Aneszteziológiai és Intenzív Therápiás Osztály feladata a fekvő és járóbeteg ellátásban:

Aneszteziológiai ambulancia: Az ambulancián történő preoperatív aneszteziológiai vizsgálat célja a várható műtéti és aneszteziológiai kockázat felmérése és csökkentése. Az aneszteziológiai ambulancia munkája akkor hatékony, ha a betegek az operatív osztályos rutin kivizsgálás eredményével érkeznek, és csak a rendkívüli, vagy speciális vizsgálatokat kell megszerveznie. Naponta 50-60 beteget ellenőrzünk a műtét előtt. A kivizsgálás során nem egyszer derül fény egyéb, nem ismert súlyos betegségre, és ezek kivizsgálását is elindítjuk.
Műtéti anesztézia során biztosítjuk az összes műtétes szakmához az érzéstelenítést a helyi érzéstelenítések kivételével. Napi 24 órában végezzük a kórház összes műtőjére. Évente közel 9000 érzéstelenítés történik. Az érzéstelenítés során a legkorszerűbb aneszteziológiai monitorjaink és altatógépeink és magas szintú szakmai felkészültséggel rendelkező orvosaink garantálják a betegek teljes biztonságát. Ezzel a szakmai háttérrel minden korszerű aneszteziológiai beavatkozást el tudunk végezni, a nagykockázatú betegek részére is biztonságos műtéti érzéstelenítést tudunk nyújtani.
Fájdalom ambulancia: A postoperatív fájdalomcsillapítás és a krónikus fájdalomcsillapítás (pl tumoros betegek) részben járóbeteg rendelés, részben a fekvőbeteg ellátás keretében történik. A kezelést perifériás ideg-blokádok, tartós epidurális fájdalom csillapítás vagy akupunktúra therápia formájában végezzük. Jelenleg az ambulancia működése ideiglenesen szünetel.
Intenzív therápiás osztály: A 17 ágyas önálló intenzív osztály központi monitorral és minden ágyhoz tartozó bedside monitorral van felszerelve, 7 db lélegeztetőgépet tudunk működtetni.. Legsúlyosabb betegeinknél folyamatos hemodinamikai monitorozást végzünk. A vérgázautomata az Intenzív osztályon kívül kiszolgálja az épületben található műtőket. Betegeink valamennyi műtétes osztályról érkeznek. A nagy rizikójú betegek korai postoperatív ellátását is itt végezzük. Az osztály szoros kapcsolatot tart a kórházban levő társ osztályokkal. Az osztályon állandó intenzív szakorvosi felügyelet van. A betegek ellátásában és ápolásában 25 szakképzett nővér 12 órás műszakban vesz részt, közülük egy egyetemi diplomával 2 főiskolai diplomával és 10 intenzíves szakápolói oklevéllel rendelkezik. Az összeszokott, jól képzett nővérgárda a legmagasabb szintű ápolási szolgálatot biztosítja. Munkájukat egy labor asszisztens egy gyógytornász teszi teljessé. A tisztaságot 3 takarítónő biztosítja.