Általános Sebészeti Osztály és Érsebészeti Részleg

Osztályvezető Főorvos Dr. Győri Attila

Érsebészet részlegvezető: Dr. Mezővári Anna

Osztályvezető helyettes: Dr. Csobó Zsolt- Főorvos

 

Dr. Szemes László- Sebész, Plasztikai Sebész

Dr. Hajdu Gábor- Főorvos, Sebész

Dr. Fejős János- Adjunktus, Sebész Érsebészet

Dr. Tóth Gábor- Sebész

Dr. Borsody Bálint- Szakorvos jelölt

Dr. Csökő Gábor- szakorvos jelölt

Dr. Pálmai Péter- szakorvos jelölt

Dr. Zöllei István- Sebész Szaktanácsadó

 

Az osztály 66 ágyas (48 sebészeti és 18 érsebészeti ágy). Műtéteinket egy néhány éve átadott, jól felszerelt, modern műtő blokkban végezzük. A műtő mátrix rendszerben működik, az általános sebészet 2, az érsebészet 1 asztalt használ rutinszerűen. A rendszer rugalmasságából adódóan szükség esetén ennél több műtőben is tudunk dolgozni, így ritkán kényszerülünk a műtéteink halasztására.

14 orvos dolgozik jelenleg az osztályon, egy jó koreloszlással rendelkező, ütőképes csapatot alkotva. Sebészet mellett több kollega rendelkezik 2. szakvizsgával (érsebészet, plasztikai sebészet, gastroenteorologia). Ez az osztály műtéti spektrumát jelentősen bővíti és egy leendő sebész szakmai fejlődése szempontjából is rendkívül fontos tényező. Osztályunk mindennapi felvételes, az ügyeleti munkát 2 ügyeletes orvos látja el behívható készenlétes érsebészeti háttérrel. Az ügyeleti ellátásban nagy segítséget jelent az SO1 besorolású Sürgősségi Osztály, mely az acut beteganyagot korrekt módon „megszűrve”, kivizsgálva „prezentálja” az ügyeletes sebésznek, akinek a munkája így valóban a sebészi ténykedésre korlátozódik.

A 2-es progresszivitási szintnek megfelelő műtéti repertoárral dolgozunk. A kifejezetten centrumhoz kötött műtéteken (pl. májsebészet, mellkas sebészet) kívül, az általános, visceralis (zsigeri), plasztikai és érsebészeti műtétek teljes spektrumát végezzük nagy számban. Jelenleg rutinszerűen a cholecystectomiát (epekő eltávolítást), az appendectomiát (vakbélműtétet) illetve az inguinalis hernioplasticát (lágyéki-sérvplasztikát) végezzük laparoscoppal (hasi betekintéssel, hasmetszés nélkül). A már folyamatban lévő eszközfejlesztések (pl. új laparoscopos torony és tálcák, laparoscopos vágóeszköz) lehetővé teszik a korábban csak alkalomszerüen végzett haladó laparoscopos műtétek (colon resectio /vastagbél részleges eltávolítása/, splenectomia /lépeltávolítás/, hasfali sérv) mindennapi rutinba történő beépítését.

Osztályunk lehetőséget biztosít a mindennapi osztályos, ambuláns és műtői munkába való gyors beilleszkedésre, aktív részvételre, a szakmai ismeretek elsajátítására. Kórházunkban a szakvizsgához szükséges gyakorlatok jelentős része elvégezhető, a klinikához kötött képzések zavartalan lebonyolítását pedig a PTE klinikákkal kialakított szoros partneri viszony biztosítja. Igény esetén további képzésekhez is (PhD, második szakvizsga) segítséget nyújtunk.

A sebészeti iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését várjuk az alábbi elérhetőségen.

Dr. Tihanyi Zoltán

Oszt.vez.főorvos

(tihanyi.zoltan@tmkorhaz.hu, 06-30- 6788173)