Sajtóközlemény – Kompetencia bővítés a szakdolgozók körében

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban képzési programok az egészségügyi ágazat szolgáltatás-fejlesztése érdekében címmel valósul meg szakmai program, 168,068 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból, mely támogatás 100%-os, EFOP-1.10.3-17-2017-00033 projektazonosító számmal.

A projekt keretében több szakmai területet érintő, a szakmai fejlődést, szakmai kompetenciabővítést eredményező szakképzés valósul meg.

A konstrukció alapvető célja, hogy javuljon az egészségügyi ellátás színvonala, ezáltal javuljon az egyén egészségi állapota. Lehetőséget biztosít a szakdolgozók szakmai fejlődésének, melyen keresztül a Tolna Megyei Balassa János kórház humánerőforrás fejlesztése, a szakdolgozók szakképzettségi arányának emelése is megvalósul. A projekt keretén belül a képzések a szakdolgozók részére támogatott formában, költségmentesen valósulnak meg, továbbá a képzés teljes időtartamára motivációs ösztöndíj kifizetésére is sor kerül.

A beruházás az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében.

A projekt megvalósulási időszakának kezdete 2018.09.01.

A projekt fizikai befejezésének tervezett napja 2020.03.31.

Záró elszámolás benyújtásának határideje 2020.06.29.

 

A fejlesztés eredményeként közel 10 % – al, azaz 75 fővel emelkedik a szakképzett ápolók aránya az alábbiak szerint:

Aneszteziológiai szakasszisztens 9 fővel, felnőtt intenzív szakápoló 15 fővel, hospice szakápoló 21 fővel, pszichiátriai szakápoló és gyógyfoglalkoztató 15 fővel, betegkísérő 10 fővel, diabetológiai szakápoló és edukátor 3 fővel, műtőssegéd-gipszmester 2 fővel.

 

A felhívás illeszkedik a Kormány „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégiájához, amely célként nevesíti a humán erőforrás minőségének javítását, jövő szükségleteinek megfelelő létszámú biztosítását a szakmai kihívásoknak és elvárásoknak való eredményes megfelelés érdekében, további kiemelt célként jeleníti meg az egészségügyi dolgozók továbbképzését az élethosszig tartó tanulást elősegítő szolgáltatások hatékonyságának és számának növekedése érdekében akkreditált képzések és szakmai szakirányú továbbképzések biztosításával.

 

 A projektről bővebb információt a https://www.palyazat.gov.hu/efop-1103-17-kpzsi-programok-az-egszsggyi-gazat-szolgltats-fejlesztse-rdekben-1 oldalon olvashatnak.