7100 Szekszárd, Béri Balogh Ádám u. 5-7.
info@tmkorhaz.hu, www.tmkorhaz.hu
Telefon: 74/501-500
Fax: 74/501-530
2016. szeptember 27, kedd
Névnap: Adalbert
 
Pincehely: sebészet, de másképp


A szakmai megközelítések nem találtak fogadókészségre a lakossági fórumon

Pincehely

Hosszas listával kezdte mondandóját dr. Muth Lajos a múlt pénteken este, Pincehelyen. A megyei kórház főigazgató-főorvosa a művelődési házban tartott lakossági fórumon azt sorolta, hogy milyen fejlesztések is történtek az elmúlt esztendőkben a község kórházában: a belgyógyászat tíz ággyal bővült, beindult a nőgyógyászati és reumatológiai szakrendelés, korszerűsödött a labor, lift épült és így tovább. Mindez azt igazolja, hogy senki sem akarja elsorvasztani a pincehelyi intézményt.


Enyhén szólva sem aratott nagy sikert a szakmai érvelés a pincehelyi lakossági fórumon. A község kórházának elsorvasztásától tartó helybeliek már rákényszerültek demonstrációra annak érdekében, hogy működjön a térség ellátását biztosító kórház. A tüntetésre, miként azt kilátásba helyezték, most is készek. Bár - tegyük hozzá - kétséges, hogy az milyen eredménnyel járna: ez alkalommal ugyanis egy alapvetően szakmai kérdésre kell megkeresni a választ. A pincehelyi kórházból ugyanis máshova távozott két, eddig szerződéssel dolgozó sebész, a harmadik pedig, aki az osztályt is vezette - a köztiszteletben álló dr. Schilli Antal főorvosról van szó - nyugdíjba vonul. Szerencsésebb helyeken ilyenkor sorba állnak a jelentkezők: ám a község nem tartozik ezen települések közé. Az általános orvoshiány következményeként reménytelennek tűnik abban bízni, hogy Pincehelyen egyhamar sebészdoktorok fognak letelepedni. Ráadásul ma már hiába is dolgozna akár egyszerre hat sebész és mellette hat altatóorvos is a község kórházában: komolyabb műtéteket az új rendelkezések, idén kiadott minimumfeltételek következtében el sem végezhetnének.


A megoldás, amit Frankné dr. Kovács Szilvia, megyei közgyűlési jelenlévő elnöke is támogatott, az egynapos sebészeti, baleseti sebészeti és nőgyógyászati műtétekre való átállás, később pedig új feladatként egy rehabilitációs részleg kialakítása lenne. Ezen forma részletei azonban enyhén szólva nem foglalkoztatták a felszólalókat: főképp azt firtatták, hogy miért nem sikerült orvosokat csábítani Pincehelyre, erről ki tehet, s miért kellene most a helyi kórházba öt sebész - plusz hozzájuk rendelt, képzett személyzet -, amikor korábban három is elegendőnek bizonyult. Dr. Muth Lajos reménytelenül hivatkozott az éppen a betegek érdekében hozott szigorú előírásokra, az ügyeleti rendszer sajátosságaira, a kötelező pihenőidőre: a helybeliek ebből jórészt azt hallották ki, hogy miért nem lehet valamit megoldani, amikor pedig ott vannak a műszerek, már "csak" egy operáló orvost kellene szerezni valahonnan. Az eszmecsere amúgy jórészt mentes maradt a szenvedélyektől, az egyik ritka kivételkor azonban az egyik felszólalónak éppen dr. Schilli Antalt sikerült megbántania, a méltatlankodó főorvos egy időre távozott is a teremből.


-szá-


Tevékenység-átszervezés

Változást, profilmódosítást terveznek a pincehelyi kórháznál. Az elképzelésekről az elmúlt héten kétszer tartottak tájékoztatást Pincehelyen, kedden a helyi és a környékbeli polgármesterek kaptak információkat, pénteken pedig fórumon a környék lakossága értesülhetett a tervezett változtatásokról.

Mivel a pincehelyi kórház önállóan nem működhetne az alacsony ágyszám miatt, ezért 1996. óta a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórháza részlegeként funkcionál belgyógyászati, sebészeti osztályokkal, járóbeteg-szakrendelésekkel. Mint a megyei kórház főigazgatója, dr. Muth Lajos elmondta, a pincehelyi sebészet vezetője, a 66 éves dr. Schilli Antal ebben az évben nyugdíjba megy, a főorvosi állást meghirdették, de jelentkező nem volt, így az osztály működésének személyi feltételei a továbbiakban nem biztosíthatóak. Ennek ellenére Pincehelyen nem szűnik meg a sebészeti ellátás, a jövőben járóbeteg-szakrendelésen kívánják fogadni a betegeket, a nagyobb műtéti beavatkozásokat pedig - akár csak eddig - ezután is a szekszárdi kórházban végzik, ahol adott minden személyi és tárgyi feltétel. Az úgynevezett egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhető kisebb nőgyógyászati és sebészeti műtéteket pedig továbbra is helyben végzik. A főigazgató szerint így nem szenved kárt a Pincehelyen és a környező településen lakók egészségügyi ellátásának biztonsága, sőt még bizonyos szempontból javul is, mivel a felszabaduló ágyakon mozgásszervi és rehabilitációs betegeket kívánnak fogadni. A pincehelyi kórházban ugyanis, mely méretéből adódóan otthonosabb, mint egy nagy egészségügyi intézmény, személyre szabottabb, emberközelibb ápolást tudnak biztosítani a rehabilitálandó betegeknek.

Szó sincs tehát arról, hogy bezárnák a kórházat, mindenkinek megmarad a munkahelye, nem csökkentik a személyzet létszámát. Mindössze a tevékenység ésszerű átszervezéséről van szó annak érdekében, hogy az egészségügyi intézmény működése még hosszú ideig fenntartható és finanszírozható legyen.

A pincehelyi kórház sebészetén egyébként tavaly 467 műtétet végeztek. Ebből 199 egynapos sebészeti ellátás keretében történt, nőgyógyászati és sebészeti műtét volt.