Betegellátásra vonatkozó járványügyi szabályok a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt (beteg és kísérő belépése a kórházba)

 

Lakossági tájékoztató II.

 

A betegek védelme és a koronavírus okozta világjárvány visszaszorítása érdekében, az országos tiszti főorvos november 1-jétől látogatási tilalmat rendelt el Magyarország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.

A bevezetett intézkedés a megelőzést, a betegek, az egészségügyi dolgozók és a látogatók védelmét, a kórház működőképességének megőrzését szolgálja.

A látogatási tilalom ideje alatt a sürgősségi (belgyógyászati és baleseti sebészeti) betegellátás és az előjegyzéssel történő kórházi felvétel folyamatosan biztosított.

 

A BETEGELLÁTÁSRA VONATKOZÓ JÁRVÁNYÜGYI SZABÁLYOK

A járó- és fekvőbeteg-ellátásra érkezők a korábban is közzétett, alábbi szabályok betartásával, előszűrést (pre-triage) követően léphetnek be a kórház területére.

A kórházba való belépés szabályai rendelési időben történő ellátás esetén

 • Belépési pontok:
  • A rendelőintézeti szakrendelésekre a Rendelőintézet főbejáratánál, vagy mozgássérülteknek a kórház Béri Balogh Ádám utcai főbejáratánál (A Rendelőintézet akadálymentes bejárata a kórház Béri Balogh Ádám utcai főbejárata felől, a kórházparkon keresztül, a Rendelőintézet déli oldalánál közelíthető meg.)
  • A kórház egyéb épületeiben elérhető vizsgálatokra és ambulanciákra
   • a Béri Balogh Ádám utcai főbejáratnál (akadálymentes, személygépkocsis behajtás is itt lehetséges),
   • vagy a Műtőblokk (MDB épület) Ybl Miklós utcai bejáratánál (itt kizárólag gyalogosforgalom lehetséges, illetve az Országos Mentőszolgálat járművei közlekedhetnek).
  • Szülészeti, nőgyógyászati ellátásra a Wesselényi utcai portánál.

 

 • A betegnek az adott vizsgálatra előzetesen egyeztetett időponttal kell rendelkeznie.
 • A kórház területére csak az előjegyzési időpontot megelőzően legfeljebb 15 perccel lehet belépni.
 • Orrot-szájat eltakaró maszk folyamatos használata kötelező a kórházi zárt terekben.
 • Belépéskor kézfertőtlenítés kötelező.
 • Pre-triage kérdőív kitöltése, amelyhez személyi okmányok bemutatása szükséges, ezt követően testhőmérséklet mérése.
 • Fogászati ellátásra érkezőknek belépéskor az oltottsági állapotról nyilatkozni szükséges. A jogszabályoknak megfelelő védettségi igazolással rendelkezőknek a védettséget igazoló dokumentumot (védettségi igazolvány, vagy védőoltást igazoló applikáció, vagy uniós digitális COVID-igazolvány) be kell mutatni. Személyazonosítás céljából személyi igazolványt, útlevelet, vagy jogosítványt is hozzanak magukkal! Amennyiben nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, akkor a beavatkozás előtt 48 órán belül készült, negatív PCR vizsgálati eredmény bemutatása szükséges.

 

KÍSÉRŐ BELÉPÉSÉRE vonatkozó szabályok

A kísérőnek fekvő- és járóbeteg-ellátásra, vagy szűrővizsgálatra érkezéskor is a beteggel együtt, kérdőíves kockázatbecslésen kell átesnie, az intézmény bejáratainál.

18 év feletti beteget kísérő személy

Kísérő személy – a vonatkozó általános szabályok betartása mellett – abban az esetben mehet az ellátásra érkező beteggel, ha a beteg állapota (elsősorban mozgásszervi és mentális állapota) azt indokolttá teszi.

A járványhelyzetre való tekintettel kívánatos, hogy a kísérő olyan személy legyen, aki védettségi igazolással rendelkezik.

Tervezett és/vagy szakrendelői ellátásra (előjegyzett időpontra) érkező felnőtt betegek esetében kísérő személy belépésének szükségességére javaslatot a háziorvosi beutalónak, vagy szakorvosi ellátási lapnak kell tartalmaznia

Sürgősségi ellátás esetén a 18 év feletti beteget kísérő személy szükségességéről a beléptetést végző munkatársak dönthetnek.

 

18 év alatti beteget kísérő személy

A vonatkozó általános szabályok betartása mellett, több kísérő személy belépése nem engedélyezett.

A Gyermekosztályra érkezők esetében is egy fő, lehetőleg védettségi igazolással rendelkező személy legyen a kísérő.

A légúti tünetektől mentes, nem COVID-19 gyanús beteg gyermekekkel a Béri Balogh Ádám utcai főbejáraton és a GY épület főbejáratán át jutnak el a rendelésre.

A légúti tünetes, COVID-19 gyanús beteg gyermekekkel a Béri Balogh Ádám utcai főbejárattól a GY épület hátsó bejáratán keresztül, a Gyermekosztály fertőző ambulanciájára kell menni. (A hátsó bejárat az épület helikopterleszálló pálya felőli lépcsőházánál található.)

 

A látogatási tilalommal kapcsolatos TOVÁBBI TÁJÉKOZTATÓK:

I.    Rendkívüli látogatási engedély, csomagok kézbesítése és kapcsolattartás a betegekkel a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

III.  Szülőnőre és kísérőjére vonatkozó szabályok („apás szülés”) a LÁTOGATÁSI TILALOM ideje alatt itt érhető el >>>

 

Kérjük, továbbra is figyeljenek saját és környezetük egészségének megőrzésére!

Együttműködésükben bízva köszönjük megértésüket!