A katasztrófavédelem munkatársainak tartott egészségnapot az EFI Szekszárd

 

A Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodáját kérte fel a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, egészségmegőrző napjuk lebonyolítására.

 

Egy hosszútávú együttműködés első állomása valósult meg április 6-án a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI) felkérést kapott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, valamint a Szekszárdi Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől, hogy hivatali munkarendben dolgozó munkatársainak, és a készenléti szolgálatot ellátó állományuknak tartsanak egy oktatással összekapcsolt szűrőprogramot, egészségük megőrzése érdekében.

Az esemény az egészségfejlesztés jegyében tartott előadásokkal kezdődött.

Az EFI munkatársa előadást tart a jelenlévőknek
Az EFI munkatársa előadást tart a jelenlévőknek

Szó esett a rákos megbetegedések és a tűzoltói szakma közti összefüggésekről, az égés során felszabaduló veszélyes égéstermékek élettani hatásairól, a megelőzési feladatokról és lehetőségekről, valamint a tűzoltók foglalkozás-egészségügyi vizsgálatának tapasztalatairól, különös tekintettel Tolna Vármegyére vonatkozóan.

A program egy előadás erejéig kitért a hallásvizsgálat fontosságára a tűzoltóknál, amit az Egészségfejlesztési Iroda bemutatkozása követett. Portheiserné Szabó Ildikó, az EFI mentálhigiénés szakembere tartott előadást a jelenlévőknek munkájukról.

Az előadások után az EFI munkatársa, Vajdáné Éberhardt Anett egy könnyed, munkahelyi tornával frissítette fel a jelenlévőket.

 
Munkahelyi tornára készülve
Munkahelyi tornára készülve

 

A program hallásvizsgálattal, valamint testösszetétel, véroxigén, vérnyomás, kilégzési szén-monoxid, és vércukorszint méréssel zárult.

A szekszárdi egészségmegőrző nap volt az együttműködés első állomása, amit a Paksi Hivatásos Tűzoltóságon folytatnak a közeljövőben. A Tolna Megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodája ezen felül meghívást kapott a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól, hogy vegyenek részt a július 3-án megrendezésre kerülő Önkéntes Tűzoltó Egyesületek megyei tűzoltó versenyén, amit az EFI örömmel el is fogadott.